Total kostnad
Procentandel:
Varav förvaltningsavgift
Procentandel:
Risk
Låg
Hög
Riskvärde: 1
Morningstar betyg
-Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 5–7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Faktablad och Informationsbroschyr hittar du under respektive fond.
Storebrand Kortränta är en hållbar, aktivt förvaltad räntefond som investerar i räntebärande värdepapper och penningmarknadsinstrument utfärdade i svenska kronor, huvudsakligen utgivna av nordiska emittenter. Den genomsnittliga durationen är på högst ett år och fonden investerar endast i värdepapper utgivna av emittenter som har hög kreditvärdighet, Investment Grade, och som uppvisar rating BBB- eller högre. Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen). Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.
Procentandel:
Procentandel:
Låg
Hög
Riskvärde: 1
Morningstar betyg
-Fondkategori
N/A
Jämförelseindex
NASDAQ OMRX Treasury Bill TR SEK 100%
Registreringsland
Sweden
Fondförmögenhet (2024-08-31)
17 145,73 MSEK
Fondens startdatum
1996-01-12
Handelsvaluta
SEK
Andelsklassvaluta
SEK
ISIN
SE0000522500
PPM
Ja
UCITS
Ja
Fondkurs (2024-10-09)
127,61 SEK
Fondbolag
Storebrand Fonder AB
Förvaltare
Gustaf Linnell
Per 2024-09-30
Procentandel:
Förvaltningsavgift
Avgifter
Transaktionskostnader
Övriga avgifter
Låg
Hög
Riskvärde: 1
Sharpe 3 år
Standardavvikelse 3 år
Tracking error 3 år
Informationskvot 3 år
Ränteduration
Kreditduration
Yield to maturity
Snittrating
AA
Anställd sedan 2011. Tidigare hedgefonden Rhenman Partners Asset Management (2009-2011), Teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Kandidatexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Anställd 2022. Tidigare Swedbank (5 år) senast som fixed income trader med fokus på repor och cross currency samt fx swappar, tidigare som analytiker inom markets risk. Civilingenjörsexamen Teknisk Fysik från Kungliga Tekniska Högskolan.
I september steg fonden med 0,30 procent, medan jämförelseindexet steg med 0,30 procent. Hittills i år har fonden stigit med 3,36 procent och fondens jämförelseindex har stigit med 2,97 procent.
Under september fortsatte korta räntor att falla och marknadenssyn på Riksbankens reporäntebana justerades ned återigen. Inflationsutvecklingen för svensk del ser fortsatt bra ut vilket ger stöd för fler räntesänkningar framöver. Vad gäller Riksbankens reporäntebana så prissätter marknaden en styrränta på 2,5 procent vid slutet av innevarande år och sedan ytterligare sänkningar under 2025 till en reporäntenivå på nära 1,70 procent vid årsskiftet. Det har varit en centralbankstät månad där vi fått besked från bland annat Riksbanken, FED och ECB. Först ut var ECB som sänkte styrräntan med 25 baspunkter och upprepade att man fortsatt är data beroende. Kort därefter var det dags för FED där marknaden inför besked var i princip tudelad om det skulle bli 50-baspunkter eller 25-baspunkter. FED levererade till slut en 50-baspunktersäkning med förklarningen att inflationen nu ses som under kontroll och att man i stället skiftar fokus till att stötta ekonomin och arbetsmarknaden. För svensk del var höjdpunkten Riksbankens penningpolitiska besked där de som väntat valde att sänka styrränta med 25 baspunkter. Direktionen öppnade också dörren för möjligheten till en större räntesänkning under någon av de två kvarvarande mötena för året. Månaden har varit aktiv med många emissioner i primärmarknaden och kreditspreadarna i den nordiska marknaden har utvecklats förhållandevis sidledes för de flesta sektorerna.
Vi har under månaden bland annat adderat i fastighetsbolagen Intea, Heba och seniora obligationer från Santander Consumer Bank. Fonden har bland annat sålt korta säkerställda bostadsobligationer.