Total kostnad
Procentandel:
Varav förvaltningsavgift
Procentandel:
Risknivå
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Hållbarhetsbetyg Morningstar
-Morningstar betyg
Storebrand FRN Företagsobligation investerar i företagsobligationer som är utställda av företag med hög kreditvärdighet, Investment Grade och som uppvisar rating BBB- eller högre. Fonden har små kurssvängningar och är i normalfallet opåverkad av ränteförändringar och valutarörelser. Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen). Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.
Information om risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 5–7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Faktablad och Informationsbroschyr hittar du under respektive fond.
Procentandel:
Procentandel:
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Morningstar betyg
Fondkategori
N/A
Jämförelseindex
Solactive SEK FRN IG Corp 100%
Registreringsland
Sweden
Fondförmögenhet (2025-02-28)
16 901,39 MSEK
Fondens startdatum
2012-10-15
Handelsvaluta
SEK
Andelsklassvaluta
SEK
ISIN
SE0004807097
PPM
Ja
UCITS
Ja
Fondkurs (2025-03-27)
129,33 SEK
Fondbolag
Storebrand Fonder AB
Förvaltare
Gustaf Linnell, Stefan Wigstrand
Per 2025-02-28
Procentandel:
Förvaltningsavgift
Avgifter
Transaktionskostnader
Övriga avgifter
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Sharpe 3 år
Standardavvikelse 3 år
Tracking error 3 år
Informationskvot 3 år
Ränteduration
Kreditduration
Yield to maturity
Snittrating
BBB
Gustaf Linnell
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2011. Tidigare hedgefonden Rhenman Partners Asset Management (2009-2011), Teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Kandidatexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Stefan Wigstrand
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2023. Tidigare över 25 års erfarenhet av den nordiska kreditmarknaden från Case Asset Management, portföljförvaltare 6 år och dessförinnan förvaltning på Skandia och Nexum samt med kreditanalys på Öhman.
I februari steg fonden med 0,39 procent, medan jämförelseindexet steg med 0,32 procent. Hittills i år har fonden stigit med 0,92 procent och fondens jämförelseindex har stigit med 0,74 procent.
Februari var en förhållandevis stark månad på den nordiska kreditmarknaden trots den höga aktivitet som president Trump och hans administration fortsatt med. Under månaden var mycket fokus just på förändringarna i hur världsordningen kommer att se ut. Tullar, försökt till medling i Ukraina samt ”effektivisering” av den amerikanska statsapparaten var nyckelteman som kommenterades och diskuterades flitigt. På aktiemarknaden fortsatte europeiska och nordiska börser att gå starkare än amerikansk dito och anledningarna som nämns är många, men inte minst uppfattningen att amerikansk börs är högt värderad. Trots att amerikanska börsen är ner i mätt i svenska kronor så är det fortsatt inte så mycket nedgång från de högsta nivåer vi såg förra året. Tron att det finns en ”Trump put”, i princip att aktiemarknaden kan få presidenten att ändra åsikt, lever fortsatt men känslan är att denna administrationen är mer fokuserad på ”Main Street” än ”Wall Street”. Som vi har varit inne på tidigare så kommer volatiliteten att vara hög givet alla utspel som kablas ut 24/7. Europeiska kreditindex började månaden med att snäva in spreadarna med detta reverserades under slutet på månaden samtidigt som globala börser också började falla tillbaka. Räntor handlade upp något under månaden och förväntningarna på fler sänkningar från Riksbanken minskade också något. För Stibor 3m så kan det därmed vara så att vi såg botten för denna cykel under februari.
Under månaden har fonden agerat både i primär och sekundärmarknaden där aktiviteten har varit god. Under månaden har fonden bland annat köpt Sparbanken 1 Nord Norge, Hoist Finance och Balder. Fonden har sålt i säkerställda Skandiabanken, Statshypotek samt Bonnier Fastigheter.