Total kostnad
Procentandel:
Varav förvaltningsavgift
Procentandel:
Risknivå
Låg
Hög
Riskvärde: 1
Hållbarhetsbetyg Morningstar
-Morningstar betyg
-Storebrand Kortränta är en aktivt förvaltad räntefond som investerar i räntebärande värdepapper och penningmarknadsinstrument utfärdade i svenska kronor, huvudsakligen utgivna av nordiska emittenter. Den genomsnittliga durationen är på högst ett år och fonden investerar endast i värdepapper utgivna av emittenter som har hög kreditvärdighet, Investment Grade, och som uppvisar rating BBB- eller högre. Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen). Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.
Information om risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 5–7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Faktablad och Informationsbroschyr hittar du under respektive fond.
Procentandel:
Procentandel:
Låg
Hög
Riskvärde: 1
Morningstar betyg
-Fondkategori
N/A
Jämförelseindex
NASDAQ OMRX Treasury Bill TR SEK 100%
Registreringsland
Sweden
Fondförmögenhet (2025-03-31)
18 045,60 MSEK
Fondens startdatum
1996-01-12
Handelsvaluta
SEK
Andelsklassvaluta
SEK
ISIN
SE0000522500
PPM
Ja
UCITS
Ja
Fondkurs (2025-04-11)
129,33 SEK
Fondbolag
Storebrand Fonder AB
Förvaltare
Gustaf Linnell, Susanna Kaas von Mentzer
Per 2025-03-31
Procentandel:
Förvaltningsavgift
Avgifter
Transaktionskostnader
Övriga avgifter
Låg
Hög
Riskvärde: 1
Sharpe 3 år
Standardavvikelse 3 år
Tracking error 3 år
Informationskvot 3 år
Ränteduration
Kreditduration
Yield to maturity
Snittrating
AA
Gustaf Linnell
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2011. Tidigare hedgefonden Rhenman Partners Asset Management (2009-2011), Teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Kandidatexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Susanna Kaas von Mentzer
Portföljförvaltare
Anställd 2022. Tidigare Swedbank (5 år) senast som fixed income trader med fokus på repor och cross currency samt fx swappar, tidigare som analytiker inom markets risk. Civilingenjörsexamen Teknisk Fysik från Kungliga Tekniska Högskolan.
I mars steg fonden med 0,16 procent, även jämförelseindexet steg med 0,16 procent. Hittills i år har fonden stigit med 0,68 procent och fondens jämförelseindex har stigit med 0,54 procent.
Mars var en händelserik månad på räntemarknaden. Korta räntor steg till följd av högre inflationsutfall i Sverige för både januari och februari. Detta fick marknaden att revidera upp sin syn på Riksbankens framtida räntebana, och man började till och med prissätta potentiella räntehöjningar under 2025. Under månaden kom även ett nytt räntebesked från Riksbanken. Räntan lämnades oförändrad, men man betonade att inflationen ligger kvar på förhöjda nivåer. Samtidigt betraktade Riksbanken den senaste inflationsuppgången som tillfällig. Man signalerade dock beredskap att agera om inflationsutvecklingen fortsätter att vara ogynnsam. Mars präglades också av stigande långräntor i både Sverige och Europa. Detta drevs av marknadens tolkning att de planerade försvars- och infrastruktursatsningarna i Europa kommer att leda till ett ökat lånebehov och därmed ett ökat utbud av statsobligationer. Oro över den nya amerikanska administrationens ekonomiska politik bidrog till att amerikanska räntor, i kontrast till utvecklingen i Europa, föll under årets första kvartal. Den svenska kronan har däremot haft en stark utveckling under månaden och förstärkts kraftigt i synnerhet mot USD. Kreditmarknaden har haft en tuffare månad, påverkad av en svagare börsutveckling. Utvecklingen blev mer dramatisk under första veckan i april då den amerikanska administrationen presenterade sammantagna tullförslag mot hela världen. Detta har också påverkat svenska och europeiska räntenivåer som reverserat en del av uppgången i och med annonseringen av tullarna.
Under månaden har vi bland annat sålt obligationer emitterade av Intea, Vasakronan och SCA. Vi har också köpt säkerställda bostadsobligationer med kort löptid och fast kupong samt FRN-obligationer från Castellum.