Total kostnad
Procentandel:
Varav förvaltningsavgift
Procentandel:
Risknivå
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Hållbarhetsbetyg Morningstar
Morningstar betyg
Storebrand FRN Företagsobligation investerar i företagsobligationer som är utställda av företag med hög kreditvärdighet, Investment Grade och som uppvisar rating BBB- eller högre. Fonden har små kurssvängningar och är i normalfallet opåverkad av ränteförändringar och valutarörelser. Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen). Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.
Information om risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 5–7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Faktablad och Informationsbroschyr hittar du under respektive fond.
Procentandel:
Procentandel:
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Morningstar betyg
Fondkategori
N/A
Jämförelseindex
Solactive SEK FRN IG Corp 100%
Registreringsland
Sweden
Fondförmögenhet (2025-03-31)
17 199,68 MSEK
Fondens startdatum
2012-10-15
Handelsvaluta
SEK
Andelsklassvaluta
SEK
ISIN
SE0004807097
PPM
Ja
UCITS
Ja
Fondkurs (2025-04-16)
128,33 SEK
Fondbolag
Storebrand Fonder AB
Förvaltare
Gustaf Linnell, Stefan Wigstrand
Per 2025-03-31
Procentandel:
Förvaltningsavgift
Avgifter
Transaktionskostnader
Övriga avgifter
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Sharpe 3 år
Standardavvikelse 3 år
Tracking error 3 år
Informationskvot 3 år
Ränteduration
Kreditduration
Yield to maturity
Snittrating
BBB
Gustaf Linnell
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2011. Tidigare hedgefonden Rhenman Partners Asset Management (2009-2011), Teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Kandidatexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Stefan Wigstrand
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2023. Tidigare över 25 års erfarenhet av den nordiska kreditmarknaden från Case Asset Management, portföljförvaltare 6 år och dessförinnan förvaltning på Skandia och Nexum samt med kreditanalys på Öhman.
I mars steg fonden med 0,10 procent, medan jämförelseindexet steg med 0,18 procent. Hittills i år har fonden stigit med 1,02 procent och fondens jämförelseindex har stigit med 0,92 procent.
Trump och hans administration har under månaden börjat rulla ut de tullar som han under hela valkampanjen har lovordat. Till att börja med har han riktat in sig på sina största handelspartners, dvs. Kanada och Mexiko. I skrivande stund har administrationen även avtäckt de initiala tullnivåer som de har tänkt att införa mot resten av världen i början på april. Marknaden har svarat på dessa utspel med att sänka globala börser kraftigt. Tullar används ofta som ett politiskt verktyg för att skydda inhemska industrier, men i en modern globaliserad ekonomi riskerar de att få motsatt effekt. Precis som världen idag producerar mer mat med färre bönder, tillverkar vi också fler varor med färre arbetare. Det är vad vi kallar framsteg, och i grunden är det något positivt – även om det innebär att vissa jobb försvinner i takt med att nya skapas. Att då höja kostnaden för utländska insatsvaror genom tullar gör amerikanska företag mindre konkurrenskraftiga, särskilt de som är beroende av globala leveranskedjor. Det riskerar att minska exporten snarare än att öka den – tvärtemot vad som är syftet. Om tullarna står kvar som de nu är, kommer det att ta bort en hel del av global och amerikansk BNP-tillväxt, öka inflationen i främst USA samt skapa osäkerhet kring investeringsbeslut för ett tag framöver. Om tullarna står kvar! Det är nu högst oklart hur mycket detta är ett rent förhandlingsutspel som kommer att reverseras, likt de tullar som först lades fram mot Mexiko och Kanada, eller om administrationen verkligen vill ha dem. Kreditmarknaden har på ryggen av den stora osäkerhet som råder handlat svagt och spreadar har kommit isär en under slutet på mars och början på april, men marknaden absorberar risken.
Osäkerheten är stor men fonden kommer att fokusera på den sekundära marknaden för att ta vara på de tillfällen som varje större sättning alltid skapar.