Total kostnad
Procentandel:
Varav förvaltningsavgift
Procentandel:
Risknivå
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Hållbarhetsbetyg Morningstar
Morningstar betyg
Storebrand FRN Företagsobligation investerar i företagsobligationer som är utställda av företag med hög kreditvärdighet, Investment Grade och som uppvisar rating BBB- eller högre. Fonden har små kurssvängningar och är i normalfallet opåverkad av ränteförändringar och valutarörelser. Fonden följer vår standard för hållbara investeringar som bland annat innebär att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption och ekonomisk brottslighet, allvarlig klimat– och miljöskada och kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen). Vi exkluderar även bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av tobak, vapen, alkohol, spel, pornografi, cannabis, fossila bränslen samt bolag med stora fossilreserver.
Information om risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 5–7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Faktablad och Informationsbroschyr hittar du under respektive fond.
Procentandel:
Procentandel:
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Morningstar betyg
Fondkategori
N/A
Jämförelseindex
Solactive SEK FRN IG Corp 100%
Registreringsland
Sweden
Fondförmögenhet (2025-04-30)
15 699,21 MSEK
Fondens startdatum
2012-10-15
Handelsvaluta
SEK
Andelsklassvaluta
SEK
ISIN
SE0004807097
PPM
Ja
UCITS
Ja
Fondkurs (2025-05-15)
129,48 SEK
Fondbolag
Storebrand Fonder AB
Förvaltare
Gustaf Linnell, Stefan Wigstrand
Per 2025-04-30
Procentandel:
Förvaltningsavgift
Avgifter
Transaktionskostnader
Övriga avgifter
Låg
Hög
Riskvärde: 2
Sharpe 3 år
Standardavvikelse 3 år
Tracking error 3 år
Informationskvot 3 år
Ränteduration
Kreditduration
Yield to maturity
Snittrating
BBB
Gustaf Linnell
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2011. Tidigare hedgefonden Rhenman Partners Asset Management (2009-2011), Teknisk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Kandidatexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Stefan Wigstrand
Senior portföljförvaltare
Anställd sedan 2023. Tidigare över 25 års erfarenhet av den nordiska kreditmarknaden från Case Asset Management, portföljförvaltare 6 år och dessförinnan förvaltning på Skandia och Nexum samt med kreditanalys på Öhman.
I april föll fonden med -0,36 procent, medan jämförelseindexet föll med -0,31 procent. Hittills i år har fonden stigit med 0,66 procent och fondens jämförelseindex har stigit med 0,61 procent.
April kantades av tvära kast på marknader globalt där utspelen kring tullar skapade stora svängningar. Tullsatserna verkar ha sats enbart genom att titta på det handelsunderskott som USA har med respektive land, och enbart handel i fysiska varor har tagits i beaktning. Världsmarknaderna var inte sena på att svara med fallande aktiemarknad och fallande räntor. Under några dagar trappades sedan tonen upp mellan just USA och Kina vilket resulterade i större fall på börserna. Mitt i all turbulens så kom det sedan en respit på 90 dagar för alla tullar. Nästan lika snabbt som marknaden hade handlat ner så vände det sedan upp igen. För kreditmarknaden så var det stora rörelserna ner på börser och den stora osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen framöver en stor anledning till att kreditspreadar kom isär. Under början på april så steg spreadar i snitt 20-25 punkter för kreditmarknaden som helhet och så även i Sverige. Rörelsen var snabb och omsättningen i marknaden var också förhållandevis stor med ganska stora utflöden ur kreditfonder i Europa och Sverige. Förväntningar på sänkningar från centralbanker globalt började också prisas in. Men likt aktiemarknaden så vände kreditspreadar ner igen efter tullpausen på 90 dagar annonserades. Förväntningarna är dock att den politiska osäkerheten fortsatt är stor och att även bara denna korta ökning i volatilitet kommer att göra att kreditmarknaden håller en något högre riskpremie nu i förhållande till innan ”liberation day”.
Under månaden har fokus varit på att utnyttja en aktiv sekundärmarknad där omsättningen var förhållandevis stor. Fastighetsbolagen i Sverige ses inte påverkas så mycket av tullar mer än indirekt av lägre ekonomisk aktivitet men detta påverkar aktierna i bolagen mer än krediterna så i slutet på månaden var fonden med i en 5 årig emission i Balder. Under månaden har även längre bankskuld adderats i både senior och subordinerad form. Fonden har samtidigt sålt bostadsobligationer som var förhållandevis opåverkade under månaden.